Mei 2023

Tina Baas

Tina Baas

Het kan hier allemaal

De ene speciale stoel, het uitzicht, je werkplek of dat schuurtje. Wat maakt dat jij je thuis voelt? Waar ben jij “lekker thuis”? Die vraag legt VRIJ vandaag voor aan Tina Baas.

“Ik blijf een West-Fries maar hier in Beemster voel ik me helemaal thuis.”

De zon schijnt en er hangt een mooie gloed over de weilanden in de Beemster. We rijden dwars door het Noord-Hollandse groen. Eenmaal op het pad richting het huis van Tina zie je al wat kunst hangen. Tina verwelkomt ons en we lopen direct de tuin in, waar ijzerkunst te zien is. Achterin de tuin staat een mooi huisje waar haar kunst is uitgestald en precies daarnaast staan appelbomen. Daar weer achter kijk je uit over het mooie uitzicht van de uitgestrekte weilanden.

De Beemster is Tina’s plek. In Hoogkarspel is ze geboren, maar ze heeft 52 jaar aan de overkant van haar huidige woning in de Beemster gewoond. Dat was vanaf haar twintigste. Nadat haar man in 2007 overleed, en na nog een andere woning voor een korte periode, kwam ze hier terecht. In de zeven jaar dat ze hier is gaan wonen heeft ze het huis zelf opgeknapt en naar haar smaak ingericht. Waar de tuin eerst vol met tegels lag, staan er nu bomen en groenperken.

“Ik woon hier met veel plezier en inmiddels heb ik ook een vriend, Fred. Hij woont in de Achterhoek op een boerderij. Soms ben ik daar. Hier wonen mijn vrienden en mijn familie, ik heb hier mijn atelier. Ik blijf een West-Fries maar ik voel me hier helemaal thuis. We hebben net een buurt-barbecue gehad. Dat was een hele happening. Het idee van “nu voel ik me thuis” kreeg ik toen ik hier kinderen kreeg. Ik heb hele lieve buren en dat maakt dat ik me hier altijd thuis heb gevoeld. Dat is langzaamaan steeds verder gegroeid. Als de kinderen op een gegeven moment naar school zijn, dan wordt het echt jouw plek. Ik wilde nooit in Hoogkarspel blijven. Hier had ik het gevoel dat ik mij veel meer kon ontwikkelen.”

Tina heeft regelmatig exposities van haar werk. Toch schilderde ze pas in 1997 haar eerste schilderij. “Ik heb in een depressie gezeten en ben toen gedichten gaan schrijven. Toen ik op televisie iemand zag die naar de kunstacademie wilde, dacht ik: ik wil ook gaan schilderen. Toen ik mijn eerste schilderij in 97 maakte, dacht ik dat het kleurig was. Maar het zat tegen het zwarte aan. Ik ben een cursus gaan volgen, maar wilde het wel dichtbij mezelf houden. Ik ben verder gaan schilderen.”

Zo ontwikkelde Tina zich steeds verder. Ze volgde de kunstopleiding Crejat in Alkmaar en een masterclass aan de Leeuwenburg in Amsterdam. Nu is haar werk kleurig, figuratief en soms abstract. “Het is geen realistische kunst, je moet er zelf iets bij bedenken. Ik begin door summier wat lijnen te schetsen en zo ontstaat er uiteindelijk een compositie in kleur. In mijn werk komen vaak mensen voor. Tegenwoordig werk ik ook met oud ijzer. Ik ontwerp het en een vriend last het in elkaar.”

Regelmatig heeft Tina exposities, recentelijk in Doetinchem en in Zaandam. Ze schildert een paar keer per week, tegenwoordig veel bij haar vriend Fred in de Achterhoek. “Hier heb ik toch al snel bezoek van vrienden, familie en buren. De kring hier is zó fijn, als een warme deken. Dit is mijn plek, waar ik al zestig jaar woon. Ik heb er altijd vrijheid ervaren: van spelen in boomhutten, in het gras duiken, heel hard roepen: het kan hier allemaal. Het is een heel leven. Ik wil hier niet weg.”

Waar ben jij lekker thuis?
Mail naar vrij@mediahuis.nl