Fotoboek

Exposanten

Collectie van de exposities van de afgelopen jaren.

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Huwelijksaanzoek

Kerkje de Rietstap kan ook voor een romantische omgeving zorgen om je liefste ten huwelijk te vragen.

Historie

Plattegronden en knipsels

Recente foto’s

Opnames voor Beeldschoon Achterhoek

Beeldschoon Achterhoek is een programma van RTV Achterhoek, waarin de mooiste gemeenten en plekjes in de Achterhoek onder de aandacht worden gebracht en spannende of interessante, soms weinig bekende feiten uit de doeken gedaan.

Ditmaal heeft de productie voor een drieluik gekozen. Helemaal vanuit de gemeente Aalten. Maar beginnen wilden de makers hun speurtocht door de gemeente in Dinxperlo. Presentator Armin Scheuten was hiervoor met een gids op smokkeltocht en hoorde een aantal geheimen in het grenslandmuseum, Maar dit keer werd het programma in Dinxperlo met een bijzonderheid geopend. Want, voor wie het nog niet weet. In Dinxperlo is er een bezienswaardigheid te vinden zoals er geen tweede in Nederland staat.

’t Is weer goud dat er blinkt op kerkje De Rietstap

Zo heel soms is het lot ons goed gezind. Dat bleek ook te gelden voor de oude haan, die al jarenlang te torenspits van het kleine kerkje De Rietstap, ook wel het kleinste kerkje van Nederland, siert. Sinds zaterdag prijkt er weer een fiere en met bladgoud vergulde haan op de torenspits.

Bertie Bussink, voorzitter van Stichting Bewaar ’t Olde, vertelt over het genereuze aanbod van een bezoeker. “Het kerkje doet dienst als expositieruimte en trekt ook veel mensen van buiten Dinxperlo. Zo’n driekwart jaar geleden bracht Jan Jansen uit Neede een bezoek aan Dinxperlo en aan het kerkje. Hij zag de haan in zijn toenmalige verenpakket en vond dat dat anders moest. Hij was koperslager en bezig zijn bedrijf wegens voortschrijdende leeftijd te beeindigen. Maar zei hij zei:: “Ik heb nog wel wat blaadjes bladgoud liggen, dus ik bied aan de haan helemaal voor niets weer te laten glanzen op de top van de kerk.”
“Natuurlijk een geweldig aanbod. Samen met Henk Ormel, voorzitter van de werkgroep Kerkje De Rietstap, hebben we de haan naar beneden gehaald en eerst schoon laten maken bij koperslager Wim Wisseink uit Breedenbroek, die daar óók geen vergoeding voor wilde hebben. Daarna hebben wij de haan naar Neede gebracht voor een grondige renovatie. Een prachtig gebaar én een gouden haan als resultaat. Daar kunnen we weer trots op zijn.”

Door Iris Jansen

Verplaatsing kerkje

Video’s

Kerkje De Rietstap – Erfgoed Aalten

De Rietstap – RTV Slingeland

De Rietstap in Dinxperlo – In 1984 werd het kleinste kerkje van Nederland afgebroken en een klein eindje verderop weer opgebouwd.