Maart 2022

Bärbel Schüürmann

03-2022

Mw. Schüürmann is geboren op 09-12-1945 en woont in Suderwick. Haar moeder bracht haar al op jonge leeftijd in aanraking met handvaardigheid. Ze heeft  veel gebreid, geborduurd en gehaakt.

Ze had altijd al bewondering voor het kantklossen. Tijdens hun zomervakantie in 1995 in het Beierse Woud heeft ze zich ingeschreven voor een cursus kantklossen bij mevrouw Erna Nötzel, die cursussen gaf.

Haar echtgenoot Ernst was aan het bergwandelen in Zwiesel terwijl zij in het museum te Zwiesel zat en leerde kantwerk te maken. Ze was enthousiast! Voordat ze op reis terug gingen, kochten ze wat van de dingen die je nodig hebt: klossen, kloskussen, kussenhouder en heel veel spelden, en natuurlijk ook kantklosbrieven en foto’s.

2 jaar later volgde ze de 2e kantkloscursus op de kantklosschool in Nordhalben in het Frankische Woud waar de kinderen op school het al leerden.

Enige tijd later, na hun vakantie, stond er een advertentie in het BBV, de Bocholtse krant, van een jonge vrouw die graag met andere vrouwen kant zou willen klossen. Vrouwen uit Bocholt, Suderwick, Barlo en Haldern reageerden op deze advertentie. Na de eerste ontmoeting om elkaar te leren kennen maakten ze een paar jaar samen kant. ze hebben het met veel plezier gedaan. Inmiddels zijn ze op leeftijd Hun  kantklosgroep werd steeds kleiner.

Op een gegeven moment had ze het idee om een ​​altaarkleed te maken voor hun kerk in Suderwick.  De heer Lamers  ontwierp verschillende patronen die hij aan mw. Schüürmann liet zien. Ze koos voor een motief en ging aan de slag. Zo is het altaarkleed ontstaan ​​dat ze aan hun kerk heeft geschonken.

De kantklosclub bestaat helaas niet meer, maar sommigen beoefenen hun hobby nog steeds thuis.  Ook vindt mw. Schüürmann het kantklossen nog steeds erg leuk en  doet ze er nog veel aan. Een kleine selectie van haar werk kunt u in maart 2022 in Kerkje De Rietstap zien. Tot nu toe heeft ze alleen kant voor zichzelf gemaakt resp. heeft ze een deel van haar werk weggegeven aan goede vrienden.

Op verzoek is echter ook kleiner werk in opdracht mogelijk.