Oktober 2023

Wim ter Horst

Wim ter Horst

Wim ter Horst is geboren in 1958. In oktober 2022 ging hij met pensioen. Een grote passie van hem is het maken van beelden. Daarbij is de natuur een grote inspiratiebron en de leverancier van het materiaal (hout, steen en brons).
Veelal gebruikt hij wortelhout dat halfvergaan is. Vooral wortels van eiken en beuken hebben zijn voorkeur. Wanneerhij met een stuk wortel begint, haalt hij eerst het zachte hout eraf en weet hij dan vaak nog niet wat ervan te maken. De natuurlijke vormen bepalen in grote lijnen hoe het beeld wordt.
Het is voor hem altijd een spannende zoektocht naar het eindresultaat. Wanneer hij met iets bezig is, kan hij bijna niet meer stoppen.
Omdat hij een natuurliefhebber is en vindt dat we er zuinig mee moeten zijn, probeert hij zo min mogelijk schadelijke producten te gebruiken bij de afwerking van de beelden.
De beelden waarvan hij denkt dat ze binnen komen te staan werkt hij af met bijenwas en de beelden die naar buiten gaan bewerkt hij met lijnolie of laat ze onbewerkt.
Hij heeft een eiken wortelstronk die al meer dan 40 jaar (onbewerkt) buiten staat en nog steeds niet is vergaan. Eiken rot alleen op de plek waar het de grond in gaat, omdat het daar steeds nat en droog wordt. Boven de grond gaat het dus echt heel lang mee. De meeste beelden die hij heeft gemaakt zijn tot stand gekomen zonder gebruik te maken van machines, dus ambachtelijk handwerk.