oktober 2021

Willy Meerdink, amateur schilderes

In de Winterswijkse buurtschap Woold woont Willy Meerdink. Moeder, activiteitenbegeleidster en … schilderes. Het landschap en het leven in de buurtschappen waar ze is opgegroeid, vind je terug in een groot deel van haar schilderijen en tekeningen.

Willy werd geboren op 11 maart 1959in de Winterswijkse buurtschap Kottenwaar ze haar jeugd doorbracht. Al op jonge leeftijd voelde ze zich aangetrokken tot creatieve kunst. Eerst in de vorm van kleding en handwerkenen later gevolgd door beeldende kunst zoals poppen. Na haar huwelijk in 1982 verhuisde ze naar het Woold waar ze nu woont in een kleine dorpskern samen met haar man en twee kinderen. Toen haar oudste dochter een jaar was, begon Willy met tekenen. Ze wilde wat om handen hebben en het is niet bij tekenen gebleven. In haar woninghangen olieverfschilderijen, aquarellen en pastels in een stijl, die meteen aanspreekt. Gedetailleerde portretten, stillevens in prachtige kleuren, tafereeltjes uit het oude boerenleven. Willy schildert en tekent overigens ook in opdracht: huizen, portretten. In 1999heeft Willy meegedaan aan het Talens Palet waar ze werd genomineerd vanuit de regio achterhoek. Haar werk werd beoordeeld door Jos Klaver, Jaques Blommestijn en Eva Hoopman. Jury impressie: Het schilderij bevat tal van spannende en geheimzinnige ruimtes die een afwisseling kent van gesloten, open en transparant. De techniek is goed toegepast zo is bijvoorbeeld de transparantie van de gordijnen mooi getroffen

In 1999 heeft ze meegedaan aan de Bocholter Kunstmarkt. Ze werd uitgekozen voor een vermelding in de catalogus met deze twee schilderijen. In 2000 en 2001 ontving ze van de WASte Winterswijk een publieksprijs voor onderstaande schilderijen. Het laatste schilderij (man met hoed) werd ook in 2002 genomineerd door de Gelderlander Kunstprijs.