April 2024

Ciska Wynia

In  1975 zijn Ciska en haar man Jaap in de Achterhoek komen wonen.

Ze is geboren en getogen in Utrecht maar woont nu dus al heel lang op Sinderen, waar ze in 1976 een boerderijtje kochten met lekker veel grond erbij. Jaap was werkzaam als dierenarts en zij als fysiotherapeute. Een dikke 30 jaar geleden startte ze haar eigen praktijk in hun dorp.

Naast het gezin en deze werkzaamheden was er voldoende tijd voor hun hobby’s. Voor haar betekende dat vooral de paardensport, en voor hen samen de verzorging van de tuin en hun dieren: paarden, schapen, geiten, kippen, honden, katten enz.

Op creatief gebied bleef ze ook actief. Al vanaf haar jeugd heeft ze getekend en geschilderd. Maar ook pottenbakken en de fotografie hebben haar hart gestolen.

In 1988 kwam ze in contact met Gerrit Jansen. Hij gaf teken- en schilderles aan een groep dames in Varsseveld.

Toen Gerrit er mee stopte werd de groep overgenomen door Ineke Wisselink. Ineke kon (en kan) waanzinnig goed schilderen en was bereid haar kunst en kennis te delen met haar leerlingen. Van haar heeft ze alles geleerd, zowel het aquarelleren als het fijn schilderen met olieverf.

De lessen zijn lang geleden beëindigd, maar ze is en blijft Ineke eeuwig dankbaar!

Schilderen doet ze nog steeds. Haar inspiratie haalt ze vooral uit de natuur waarin ze woont en leeft: bloemen, planten, landschappen, dieren. Maar ze schildert ook graag gebruiksvoorwerpen met een verhaal.

Voor haar zoon in Australië maakte ze een  groot schilderij met olifanten en voor alle vijf kleinkinderen een geboorteschilderij.

Door de ziekte van haar man Jaap en zijn overlijden woont ze nu in Dinxperlo.

Ze hoopt deze hobby nog lang te kunnen beoefenen!