Ontdek een stukje historisch Dinxperlo

’t Is weer goud dat er blinkt op kerkje De Rietstap

Zo heel soms is het lot ons goed gezind. Dat bleek ook te gelden voor de oude haan, die al jarenlang te torenspits van het kleine kerkje De Rietstap, ook wel het kleinste kerkje van Nederland, siert. Sinds zaterdag prijkt er weer een fiere en met bladgoud vergulde haan op de torenspits.

Bertie Bussink, voorzitter van Stichting Bewaar ’t Olde, vertelt over het genereuze aanbod van een bezoeker. “Het kerkje doet dienst als expositieruimte en trekt ook veel mensen van buiten Dinxperlo. Zo’n driekwart jaar geleden bracht Jan Jansen uit Neede een bezoek aan Dinxperlo en aan het kerkje. Hij zag de haan in zijn toenmalige verenpakket en vond dat dat anders moest. Hij was koperslager en bezig zijn bedrijf wegens voortschrijdende leeftijd te beeindigen. Maar zei hij zei:: “Ik heb nog wel wat blaadjes bladgoud liggen, dus ik bied aan de haan helemaal voor niets weer te laten glanzen op de top van de kerk.”
“Natuurlijk een geweldig aanbod. Samen met Henk Ormel, voorzitter van de werkgroep Kerkje De Rietstap, hebben we de haan naar beneden gehaald en eerst schoon laten maken bij koperslager Wim Wisseink uit Breedenbroek, die daar óók geen vergoeding voor wilde hebben. Daarna hebben wij de haan naar Neede gebracht voor een grondige renovatie. Een prachtig gebaar én een gouden haan als resultaat. Daar kunnen we weer trots op zijn.”

Door Iris Jansen