Volker Killemann

Het vaderland op schilderijen
Volker Killemann houdt van fietsen en heeft altijd zijn schilder- en tekengerei bij zich. Tijdens het fietsen ontstaan er schetsen of schilderijen in zijn schetsboek van de Neder-Rijn, de geboortestreek van de kunstenaar.
Killeman, die uit Emmerich aan de Rijn komt, toont zijn schilderijen in Dinxperlo (NL) in Kerkje De Rietstap tijdens de vier weekenden van oktober 2020. Dan kunnen bezoekers de prachtige Neder-Rijn bewonderen, geschilderd in aquarel of grafiet.
Sinds 2007 tekent Volker Killemann, afkomstig uit een kunstenaarsfamilie, zijn geboortestreek en daarvoor fietst hij maar liefst meer dan 5000 kilometer per jaar. Er zijn geen echte doelen voor deze fietstochten. Zo gaat hij op een dag de Rijn op in de richting van Xanten, de andere dag langs de Rijn in de richting van Arnhem of de kunstenaar verblijft in zijn geboortestad en legt de mooiste hoeken van de oude Hanzestad vast in zijn schetsboek of tekent het in groot formaat. Dit is hoe de foto op het visitekaartje van Killemann is gemaakt. Vooral met aquarelverf, houtskool en potlood werkt hij graag. “Het is gewoon mijn passie”, legt de 51-jarige uit.
Zijn principe: “Elk motief is de moeite waard om te worden geschilderd”. Op deze manier werden meer dan 400 tekeningen gemaakt, waarvan sommigen al te zien zijn in Café Martens in Goch.
“Vaak zit ik te tekenen in de natuur, in het park of aan de boulevard van de Rijn “, vertelt  Killemann. “Veel mensen stoppen dan en vragen wat ik aan het doen ben.” Dan begint de uitleg van Urban Sketching, waar alles mee begon: Gezamenlijk bundelen kunstenaars hun krachten om een ​​netwerk te creëren en de steden te tekenen waar ze wonen en waar ze naartoe reizen. De motieven moeten onmiddellijk in het kleine boekje worden getekend en mogen niet uit het geheugen of op papier worden gebracht. “Het wordt direct op locatie getekend”, zegt de kunstenaar.
“Ik heb mezelf alles autodidactisch geleerd. Des te eerlijker en mooier is de feedback op mijn kunst “, zegt hij.
De schilderijen worden permanent geëxposeerd in Café Martens in Goch. Er zijn momenteel onderhandelingen aan de gang voor een permanente tentoonstelling in Emmerich. “Zodra de onderhandelingen zijn afgerond, zal ik dit natuurlijk op mijn Facebook-pagina bekendmaken,” zegt Killemann.
In de sociale netwerken is Volker Killemann te vinden op Facebook onder het trefwoord “Niederrhein Art Volker Killemann”. Zijn werken uit het schetsboek zijn te bewonderen op Flickr (Volker Killemann). Hier laat de kunstenaar uit Emmerik zijn kunst graag zien en post hij zijn werken.