2017-mrt-helga-wilmsHelga Wilms, Bocholt (DE) – schilderen

Geboren in 1941, werd al vroeg gefascineerd door kunst en cultuur. Bocholtse kunstenaars, die het ouderlijk huis in- en uit gingen, lieten bij haar een blijvende indruk achter.

Na het afronden van een beroepsopleiding en stichting van een eigen gezin begon Helga Wilms autodidactisch te schilderen en probeerde al vlug een eigen stijl van schilderen te vinden.

Ze put haar ideeën uit het dagelijks leven. Thema’s als angst en rouw worden opgenomen in de beelden, maar ook vreugde, blijheid en levensmoed komen bij haar aan bod.

De schilderijen van Helga Wilms zijn meestal geen exacte voorstellingen van mensen, landschappen of dingen, het zijn beelden vol symbolen.

Door voortdurend te experimenteren en te zoeken naar een exacte weergave van haar gedachten en gevoelens vond zij haar kenmerkende stijl van schilderen. Ze werkt met een grote kleurendichtheid. Haar schilderijen zijn zo indrukwekkend en divers als de technieken en materialen, die zij gebruikt. In het begin ontstonden met schaarse middelen talrijke schilderijen, vooral aquarellen. Haar schilderijen zijn zeer expressief en kleurintensief. Zij experimenteert met collages en verschillende stoffen, linnen en papier.

Sinds 1980 vinden haar schilderijen waardering en erkenning in vele openbare tentoonstellingen, waarbij de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Bocholt in 2014 bijzonder opmerkelijk is.