Annemieke Klein Hesselink, Aalten (NL) – Tesselations

Origami tessellations – symmetrie en herhaling

In Kerkje de Rietstap zijn in juni origami tessellations te zien, gemaakt door Annemieke Klein Hesselink. Origami tessellations zijn gevouwen vellen papier, met daarop herhalende en symmetrische patronen. Er wordt niet geknipt en geplakt. De tessellations zien er aan de achterkant anders uit dan aan de voorkant, met tegenlicht zijn er weer andere patronen te zien.

Het begon allemaal met de behoefte aan een bezigheid zonder knoeien en zonder rafels. Met als uitkomst het papiervouwen. Origamicursussen bij het Sociaal Cultureel Werk in Aalten waren de volgende stap. Eerst maakte Annemieke vouwsels die door anderen bedacht waren, later ging ze zelf ontwerpen. Die vindingen en variaties zijn te bekijken in Dinxperlo. Symmetrische en herhalende patronen vindt ze fascinerend. Ook is ze is altijd benieuwd of een eigen bedenksel uitvoerbaar is. Daar leert ze van, het is een vorm van zelfontplooiing.

Een tessellation begint met het maken van een raster in het papier. Het papier moet sterk en soepel zijn en je moet er neutrale vouwen in kunnen maken. Voor het maken van de rasters met gelijkzijdige driehoeken, of het verdelen van het papier in 3 of 5 delen, is geen meetgereedschap nodig. Na het vouwen van het raster volgt het manoeuvreren met het papier, zodat er een patroon ontstaat.

Maandag 1 juni 2020 (Tweede Pinksterdag) en de zondagen 7, 14, 21 en 28 juni 2020, van 14.00 tot 17.00 uur, is Kerkje de Rietstap open. De toegang is gratis, maar een vrije gift voor het in stand houden van het kerkje is welkom. Het adres is Meniststraat 14a, 7091 ZZ Dinxperlo.

http://annemieke-origami.blogspot.nl/